Home

Achtergrond 1 reactie

Cramer: problemen bij IPPC deels door gebrekkige controle

Dat Nederland nog steeds niet voldoet aan de IPPC-richtlijn komt voor een deel omdat regionale overheden niet goed weten waarop ze moeten letten bij het verlenen van milieuvergunningen.

Dat heeft minister Jacqueline Cramer (Vrom) vanmiddag gezegd in een debat met de Kamer over milieuhandhaving. Anderzijds hebben de bedrijven natuurlijk ook zelf een verantwoordelijkheid om aan de regels te voldoen, aldus Cramer. De minister kondigde een nieuwe 'toezichtsactie' aan.

Nederland werd vorige week door Brussel op de vingers getikt vanwege onvoldoende naleving van de IPPC-richtlijn. Die schrijft grote bedrijven, waaronder grote veehouderijen, voor om de best beschikbare technieken te gebruiken om milieuvervuiling te voorkomen. De richtlijn is sinds oktober 2007 van kracht.

Volgens Cramer voldoet circa 10 procent nog niet aan de richtlijn. Dat betekent dat hun milieuvergunning nog niet is aangepast. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren, aldus de minister, desnoods met dwang.

Bij een recente workshop bleek dat de milieurapportage zeer ingewikkeld is. "Er worden veel fouten gemaakt. Dat is een probleem", erkent Cramer. "Dat gebrek aan kennis moeten we oplossen." De Vrom-inspectie adviseert de regionale overheden hierbij.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ryan Molendijk

    Met andere woorden: de miscommunicatie van de overheid naar provincie en gemeente wordt afgewenteld naar de boer. Desnoods onder dwang?? Ondertussen zeggen dat wij al tien jaar de tijd hebben gehad om ons voor te bereiden en zelf zijn ze net zover of lopen ze wellicht achter... Prutsers!

Of registreer je om te kunnen reageren.