Home

Achtergrond 181 x bekeken

Cramer: controleurs IPPC zijn onkundig

Dat Nederland nog steeds niet voldoet aan de IPPC-richtlijn komt voor een deel omdat regionale overheden niet goed weten waarop ze moeten letten bij het verlenen van milieuvergunningen.

Dat heeft minister Jacqueline Cramer (Vrom) gezegd in een debat met de Kamer over milieuhandhaving. Anderzijds hebben de bedrijven natuurlijk ook zelf een verantwoordelijkheid om aan de regels te voldoen, aldus Cramer. De minister kondigde een nieuwe 'toezichtsactie' aan.Nederland werd vorige week door Brussel op de vingers getikt vanwege onvoldoende naleving van de IPPC-richtlijn. Die schrijft grote bedrijven, waaronder grote veehouderijen, voor om de best beschikbare technieken te gebruiken om milieuvervuiling te voorkomen. De richtlijn is sinds oktober 2007 van kracht.

Volgens Cramer voldoet circa 10 procent nog niet aan de richtlijn. Dat betekent dat hun milieuvergunning nog niet is aangepast. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren, aldus de minister, desnoods met dwang.Bij een recente workshop bleek dat de milieurapportage zeer ingewikkeld is. "Er worden veel fouten gemaakt. Dat is een probleem", erkent Cramer. "Dat gebrek aan kennis moeten we oplossen." De Vrom-inspectie adviseert de regionale overheden hierbij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.