Home

Achtergrond 6 reacties

Coroos verplaatst deel groenteteelt naar buitenland

Coroos, één van de grootste groenteverwerkers in Nederland, verplaatst een deel van de teelt van doperwten en sperziebonen naar het buitenland.

Het concern heeft geen overeenstemming bereikt met de telersverenigingen over de contractprijzen. Coroos laat dit jaar geen doperwten en sperziebonen telen door telers die zijn aangesloten bij de Coöperatieve Verzendhandel in Dronten of bij Laarakker in Well.

"We kunnen de doperwten en de sperziebonen goedkoper laten telen in Frankrijk en België", zegt Coroos-directeur Cok Oostrom. "Wij moeten concurreren met de Fransen. Dat zijn onze grootste concurrenten op de afzetmarkt." Oostrom kan niet zeggen hoeveel hectare in Nederland dit jaar wegvalt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Karel

  Goed voor de CO2 produktie.
  Het wordt hier nog tropisch.

 • no-profile-image

  Bonentelervoorzolanghetduurt

  Het is natuurlijk een rekensommetje: Frankrijk: klimaat,genoeg hectares en welwillende boeren die net als hier alles opzoeken om een goed saldo te halen. Daarnaast is het transport goedkoop. Maar hoe zit het met de verantwoordelijkheid van een dergelijk bedrijf als Coroos ten aanzien van duurzaamheid en milieu? Hoeveel kilometers vreten die boontjes weg aan uitlaatgassen en energie. En dat in een tijd dat de werkgelegenheid ook hier erg onder druk staat. Schandalig!! Maar ja, de consument krijgt straks tenminste wel goedkoop voedsel, maar of het eerlijk voedsel is? Nee dus. En wij maar braafjes voor ons Globalgapcertificaat invullen wat we bij de teelt van bonen allemaal doen voor de vogeltjes en de natuur rond het eigen bedrijf. We zijn gek dat we aan die komedie nog steeds meedoen.

 • no-profile-image

  M.v.R

  waar is coroos nu toch mee bezig !! Bonenplukker.nl

 • no-profile-image

  geen bonen meer

  als er dan niemand iets over te zeggen heeft, kan ik het volgende wel opmerken:
  Met een cooperatieve telersvereniging kan het dus zo aflopen wanneer iedereen dus telers en het bestuur, medewerkers e.d. hun rug recht houden! Een teler die 1 op 1 zaken doet met de industrie doet zoiets niet vaak, meestal tekent hij voor de prijsverlaging als de vertegenwoordiger zegt dat hij z`n areaal toch wel vol krijgt. Deze stap van de verzendhandel kan een voorbeeld zijn voor diverse andere gewassen in de akkerbouw waar de situatie vergelijkbaar is. De houding van de coroos is op zijn minst arrogant te noemen; ze zouden het areaal wel in het buitenland even onderbrengen? Zo simpel kan dat toch niet zijn, ik neem aan dat ze daar ook kunnen rekenen.

 • no-profile-image

  Leen

  Wat je van ver haalt is lekker? Doperwten laten telen in Frankrijk? Vijf uur onderweg met kwaliteitsbehoud kan niet. Telers hou je poot stijf en laat je niet intimideren door dit soort berichtgeving. Nederlandse teelt is veel stabieler. Als er enige droogte optreedt in Frankrijk halveert de opbrengst en dan komt Coroos met hangende pootjes terug. We wachten af!

 • no-profile-image

  Piet lochten

  Dit zie je bij zo een arogant bedrijf als coroos. Bouwt geen relatie op met zijn telers. Hebben het op een akoordje gegooid. met een mindere prijsdaling als ze bij coroos hebben gekregen( 15%-20%) Maar door het veranderen van Tm getallen, zwaarder tarreeren en gewichten veranderen, zo bestelen ze verder de boeren. Ze hebben dan wel hun dorskosten en zaaizaad inmiddels met marge berekend aan de telers. Een bestuur van de telersvereniging de schakel is door de mand gevallen en tesamen met de heren van rijsingen door de knieen gegaan voor coroos. Jammer dat de boeren weer de dupe zullen zijn. In hun eigen gebied krijgen ze al niets meer voor elkaar omdat de boeren hun frauduleuze praktijken vort kennen.
  Ze hebben nu de telers van andere bedrijven nodig om teelt bij elkaar te krijgen. Jammer dat het zo moet lopen en dat alles al achter gesloten deuren was geregeld met De schakel heel deze actie rondom de cooperatieve verzendhandel en laarakker is gewoon een show geweest. Alles was al in kannen en kruiken. nu bellen de heren van rijsingen en medewerkers de telers van de andere teelt organisaties op om ze maar over te halen om te gaan telen voor hun. Ik waarschuw jullie: Als je besodemiedert wil worden moet je daar aan beginnen. Hun zullen zich aan jullie verrijken, en jullie worden met een kluitje in het riet gestuurd. Jammer dat heel de sector door zulke ondernemers totaal wordt vervuilt!!! Wij gaan ze dit jaar heel strak volgen tesamen met andere organisaties. Ik roep LTO op om de zaak eens door te spreken wat hier precies gebeurt is. Dat is jullie standsorganisatie.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.