Home

Achtergrond 2 reacties

'Controle op ziekmakers richten op kiemgroente'

Bij inspectie op ziekteverwekkende micro-organismen in groente zou de nadruk op kiemgroente moeten liggen.

Dat zegt Marcel Zwietering, professor levensmiddelenmicrobiologie van Wageningen Universiteit. De risico’s bij gesneden groente zijn lager, blijkt uit recent onderzoek van RIVM en Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Uit het deze week gepubliceerde rapport Microbiologisch onderzoek in levensmiddelen 2007 blijkt dat 10 procent van de kiemgroente besmet is met enige vorm van E.coli. Van de rodebietkiemen is 42 procent besmet, tegen 28,6 procent van de preikiemen.

Dat zijn hoge besmettingspercentages, zegt Zwietering, maar het zegt niet alles over de risico’s. ”In de meeste gevallen is E.coli niet gevaarlijk. Er wordt breed gecontroleerd op E.coli, omdat een aantal varianten wel gevaarlijk is en het een indicatie is dat het product met uitwerpselen in contact is geweest.”

Zwangerschap

Volgens Zwietering is het onverstandig voor zwangere vrouwen en bejaarden om kiemgroente rauw te eten. Van monsters van kiemgroente bij telers bleek 1,7 procent besmet met salmonella.

Het onderzoek naar de risico’s in groente is breed uitgevoerd in reactie op een aantal uitbraken in de Verenigde Staten. Volgens Zwietering blijkt dat bij gesneden groente de risico’s niet fors zijn. Het zou daarom goed zijn vooral te focussen op kiemgroente, juist gezien de teeltomstandigheden met hoge luchtvochtigheid en temperaturen. Bij specerijen werden ook relatief vaak besmettingen gezien.

Voedingscentrum

Opvallend is dat het Voedingscentrum geen gerichte adviezen geeft over E.coli of salmonella in kiemgroente. Het Voedingscentrum noemt de besmettingscijfers hoog, maar ziet geen reden voor actie. ”Als de volksgezondheid in gevaar was, had de VWA ons gewaarschuwd.”

Een woordvoerder van kiemgroenteproducent Koppert Cress zegt dat al jaren intensief wordt gewerkt aan voedselveiligheid. ”Als professioneel wordt gewerkt, zijn de risico’s absoluut niet groot”, is de reactie van een woordvoerder.

Lees ook: Coroos verplaatst deel groenteteelt naar buitenland

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rob Baan

  'Controle op ziekmakers richten op kiemgroente'
  Voor dat we elkaar helemaal gek maken wil ik graag bijdragen aan wat duidelijkheid.
  Met een knipoog naar professor Marcel Zwietering zou ik de stelling aan willen gaan, “dat het handen schudden met een Wageningse Professor meer risico voor uw voedselveiligheid met zich meebrengt dan het eten van taugé”. Immers in Wageningen wordt door diverse mensen met bacteriën maar ook met beesten gewerkt dus je hebt zomaar wat aan je handen. Dat terwijl de taugé onder zware controle geteeld wordt binnen een professioneel procedé.
  In veel artikelen gaat de kop over E.coli!!! als levensbedriegend.
  Wat is E.coli? Dat is een familie van bacteriën die voortkomen in de darmen van dier en mens en daarom ook in de poep op het weiland of op de akker. Zonder E.coli bacteriën kunt u overigens niet overleven. Uw lichaam bevat er minimaal een kg van.
  Waarom wordt er altijd gekeken naar de Coliformen? De darmbacteriën? Het is een indicator in de voedingsindustrie om te zien of mensen met schone handen werken, of er schoon geslacht wordt etc. Immers als er in de fabriek Coliform op het product zit kan het er alleen door onhygiënische omstandigheden opgekomen zijn. En dat is dus een meetpunt. En vrij eenvoudig te meten.
  Voor ons tuinders is dat lastig want wij werken met een natuurproduct waarop altijd resten van E.coli kunnen zitten. Zaden en groenten worden namelijk vooral in de grond geteeld. Denk hierbij ook aan de bio-teelt. Dus we kijken er wel naar maar het zegt niet alles. Vandaar dat de Professor tracht uit te leggen dat in de meeste gevallen E.coli niet gevaarlijk zijn. Dat wordt helaas tekstueel niet goed opgepikt.
  Er bestaan echter ook E.coli bacteriën mutanten, uitzonderingen, die ronduit gevaarlijk zijn. Een beruchte is Escherichia coli O157:H7. Deze slechterik mag nooit in het voedsel zitten. Vandaar dat de spruit en kiemgroentenbedrijven alle zaden laten testen op E.coli. Besmette zaadpartijen worden niet afgenomen en ook niet meer aangeboden.
  Salmonella is een gevaarlijke bacterie die je niet op je bedrijf wilt hebben. Door de juiste HACCP maatregelen en de zaadcontrole dat in het HACCP plan opgenomen zit borg je je bedrijf. Natuurlijk moet je dit ook testen en daar draaien laboratoria een flinke omzet op.
  Waarop testen de spruit en kiemgroentenbedrijven hun product?
  Koppert Cress test op: Aeroob kiemgetal;Feacale streptococcen; Coliformen; Salmonella spp.; E.coli; Listeria monocytogenes; Staphylococus aureus; Bacilles cereus en schimmels en gisten.
  Zijn dat allemaal risico’s? Nee maar ik wil dit gewoon graag weten.
  Alle mij bekende bedrijven in Nederland testen minimaal op Salmonella, E.coli en Listeria. Met daarnaast de aanvullende testen.
  De industrie heeft sinds 2007 niet stil gestaan. De partij Alfalfazaad met salmonella is in 2007 compleet in kaart gebracht en uit het circuit gehaald. In 2008 is bij de mij bekende bedrijven geen Salmonella gevonden. Dus nogmaals, een lekker actueel verhaal in 2009.
  Dan de waarschuwing voor het gebruik door ouderen en zwangere vrouwen. Professor Zwietering haalt dit op uit diverse onderzoeken hoogstwaarschijnlijk vanuit de USA. In dat land is de hygiëne zo doorgeslagen dat alle gesneden groenten en kiemgroenten verplicht met chloor bewerkt moeten worden. Gevolg is dat alle weerstand die mensen opbouwen in hun darmstelsel compleet afgebroken wordt. Als je steriel voedsel eet bouw je simpelweg geen weerstand op. Vandaar dat een gemiddelde Amerikaan in Mexico de helft van de vakantie op de wc doorbrengt met Montezuma’s revenge.
  De meeste weerstand krijgen kinderen door lekker buiten te spelen in de modder en in de tuin. Moeten we de tuin gaan chloreren?
  De gezondheid die uit vers, geconcentreerd voedsel, de kiem en spruitgroenten is vele malen groter dan het risico. Het risico zit meer in de grootte van de kans op getroffen worden door de bliksem.
  En daarmee komen we sowieso bij een discussie die actueel gaat worden. Wat is gevaarlijker, een bosje radijs in de grond geteeld of een potje gekookte groentepulp? Natuurlijk is een suf gekookt of gepasteuriseerd product schoner. Maar wordt je er gezond van? En is het lekker?
  De spruit en kiemgroentenindustrie is zich volledig bewust van haar verantwoordelijkheid. Dankzij internationale contacten waren we al vele jaren op de hoogte van de misstanden buiten de EEG. Maatregelen zijn genomen. De VWA is al geruime tijd bezig met aanvullend onderzoek. Daar is zoals verwacht nog niets alarmerends uitgekomen en we zien daarom de toekomst van deze gezonde sector smakelijk tegemoet.

 • no-profile-image

  oostlander

  Gewoon normale groenten eten is het best en het veiligst, bovendien kiemgroenten hebben nog geen of te weinig zonlicht gehad dus daar kunnen nog niet voldoende voedingsstoffen of vitaminen inzitten!!

Of registreer je om te kunnen reageren.