Home

Achtergrond 189 x bekeken

Consumentenbond: stimuleer consumenten tot besteden

De Consumentenbond wil dat het kabinet consumenten aanzet tot het doen van bestedingen en daarvoor de vraagkant van de economie ondersteunt.

In een open brief aan minister-president Jan Peter Balkenende pleit directeur Felix Cohen daar dinsdag voor. De Consumentenbond reageert met de brief op de cijfers van het Centraal Planbureau, dat een economische krimp van 3,5 procent verwacht, en de maatregelen die het kabinet daarop heeft aangekondigd.

Door de vraag te ondersteunen worden consumenten gestimuleerd bestedingen te doen, aldus Cohen. De organisatie stelt onder meer voor dat de overheid de overdrachtsbelasting op koopwoningen, "de verhuisboete van de overheid'', tot 2010 opheft. Ook de vliegtaks zou tijdelijk verlaagd moeten worden of worden afgeschaft.

Cohen stelt verder voor milieubesparende maatregelen, zoals de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. "Hierdoor zullen nieuwe bedrijven ontstaan die reageren op deze nieuwe vraag.'' In de brief vraagt de bondsdirecteur verder zoveel mogelijk individuele keuzevrijheid ten aanzien van het pensioen. "Laat burgers zelf kiezen tussen een vroeg pensioen met lagere uitkering en langer doorwerken met daarna een hogere pensioenuitkering'', aldus Cohen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.