Home

Achtergrond 312 x bekeken

Cono: markt voor biologische merkkazen goed

Zuivelcoöperatie Cono breidt de productie van biologische kaas uit. Het bedrijf wil deze kaas onder merk in de supermarkt verkopen.

Dit meldt Cono in haar ledenblad. Marketingmanager Jeroen Floris vertelt dat de vergrote productstroom medio april op gang moet komen. In eerste instantie koopt Cono biologische melk aan van andere zuivelbedrijven en/of boeren. Gaandeweg wil het een deel van de eigen veehouders de kans geven ook over te schakelen op de biologische productiewijze. Dan kan de coöperatie in ieder geval deels in haar eigen biologische melkaanvoer voorzien. Het streven is de biologische productie te concentreren bij een groep boeren in één gebied om de logistieke kosten te beperken.

De reden om in de productie van biologische merkkaas te stappen is volgens Floris dat er naar het idee van Cono een goede markt is voor biologische merkkaas. Dergelijke kaas is nog niet te vinden in het supermarktschap. CZ Rouveen produceert weliswaar biologische merkkaas, maar deze (Bastiaansen kaas) ligt alleen in natuurvoedingswinkels. Voor de rest produceert deze coöperatie biologisch kaas op bestelling van derden.

Caring Dairy-programma

Cono producteert op zich al langer biologische kaas, maar op heel kleine schaal. Nu wordt de productie behoorlijk opgeschaald. De uitbreiding naar de productie van biologische melk en kaas is volgens Cono in zekere zin een verdieping van het Caring Dairy-programma. Het is echter niet de bedoeling dat alle Caring Dairy-boeren biologisch worden. Het Caring Dairy-programma heeft een specifieke insteek, met aandacht voor milieu, dierenwelzijn en sociale aspecten.

De stap om biologische merkkaas te produceren is volgens Cono niet gezet vanwege de slechte marktsituatie in de zuivel. Andere bedrijven hebben daar hun twijfels over. Iedere kaasproducent zoekt wegen om de afzet en de marge te vergroten.

Of registreer je om te kunnen reageren.