Home

Achtergrond 166 x bekeken

Congres VS stemt in met stimuleringspakket

Een stimuleringspakket waarmee de Amerikaanse economie weer opgekrikt moet worden kan voor ondertekening naar president Barack Obama. Het Amerikaanse Congres ging vrijdagavond (lokale tijd) akkoord met het pakket aan steunmaatregelen ter waarde van 787 miljard dollar.

Het plan ging met vliegende vaart door het Huis met 246 stemmen voor en 183 stemmen tegen. Geen enkele Republikein stemde voor in een Huis gedomineerd door Democraten.

Bij de Senaat werd het plan goedgekeurd met zestig stemmen voor en 38 stemmen tegen. Hier kreeg het plan wel enige steun van Republikeinen. Drie Republikeinen gingen akkoord met het steunpakket. De Democraat Ted Kennedy was niet bij de stemming aanwezig, omdat hij ziek is. Naar verwachting zet Obama dit weekeinde zijn handtekening onder het plan.

Het stimuleringsplan is een van de eerste grote initiatieven van de nieuwe regering van Obama. Daarbij had hij beloofd te proberen ook Republikeinen voor zijn plan te winnen en de partijenstrijd in het Congres te doorbreken. De twee partijen zijn het echter oneens over de verhouding tussen belastingvoordelen en overheidsuitgaven.

Met het plan moeten 3,5 miljoen banen worden gecreëerd. Het plan bestaat voor ruim 500 miljard dollar aan overheidsuitgaven en geld voor sociale programma's. Daarvan gaat een groot deel naar wetenschappelijke projecten, internetprojecten, transportplannen en energieprogramma's. Verder wordt geld besteed aan de technologie in de gezondheidszorg, waarbij ziekenhuizen worden gestimuleerd modernere apparatuur in huis te halen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.