Home

Achtergrond

Commissie geeft nieuwe derogaties voor zaaizaad

De Europese Commissie heeft nieuwe derogaties afgegeven voor de kwaliteit van zaaizaad.

Ook Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk mogen van Brussel dit voorjaar zaaizaad gebruiken dat niet volledig voldoet aan de eisen die normaal gelden voor kiemkracht. Brussel geeft derogaties voor bepaalde soorten zaad om een tekort te voorkomen.

Noorwegen, dat een associatieverdrag heeft met de EU voor onder meer de kwaliteitsregeling voor zaaizaden, mag 4.500 ton haverzaaizaad gebruiken met een lagere kiemkracht. De derogaties voor het Verenigd Koninkrijk maken een uitzondering voor 545 ton vlaszaad en 390 ton triticale. De derogatie voor Oostenrijk is uitgebreid met 1.775 ton sojabonen.

De Commissie heeft dit seizoen negentien derogaties verleend voor zaaizaad. De meeste derogaties betreffen grassoorten. Denemarken, de grootste graszaadproducent in de EU, heeft vorig jaar door droogte minder graszaad geoogst dan normaal. Ook heeft Brussel derogaties verleend voor groenbemesters en graan.

Of registreer je om te kunnen reageren.