Home

Achtergrond

China sluit Tibet voor toeristen

China heeft Tibet tijdelijk gesloten voor buitenlandse toeristen.

De autoriteiten hebben reisorganisaties gevraagd geen reizen meer te organiseren voor buitenstaanders tot april. Dat berichtte de Britse omroep BBC vandaag.

In maart is het vijftig jaar geleden dat de spiritueel leider, de dalai lama, naar India vluchtte nadat het Chinese leger een volkopstand bloedig had neergeslagen.

Een jaar geleden brak in Tibet een golf van anti-China-protesten uit, de ergste onlusten in twintig jaar. Volgens China kwamen toen achttien mensen om. Maar mensenrechtenorganisaties houden het op ongeveer tweehonderd doden en enkele honderden vermisten.
De autoriteiten hebben de beveiliging alvast flink opgevoerd om herhaling te voorkomen. Niet alleen is het aantal agenten op straat vergroot, maar ook is internet in bepaalde gebieden niet meer toegankelijk. Verder meldden inwoners dat ze geen sms'jes meer kunnen versturen.

Toch rommelt het al. In de plaats Lithang pakte de politie eerder deze maand 24 Tibetanen op. Zij waren de straat opgegaan om steun te betuigen aan de dalai lama.

De geestelijk leider heeft de Tibetanen opgeroepen de viering woensdag van het Tibetaanse nieuwe jaar te boycotten. "Ditmaal wordt het een dag van gebeden om de slachtoffers te herdenken en de mensen die nog steeds lijden onder het Chinese bewind'', zei zijn woordvoerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.