Home

Achtergrond 207 x bekeken

China en Brazilië bezorgd over mogelijk protectionisme VS

China is, met onder meer Canada en Brazilië, bezorgd over toenemend Amerikaans protectionisme, dat door zou klinken in de economische plannen van president Barack Obama.

Brazilië overweegt zelfs de VS op korte termijn bij de WTO aan te klagen. "Sommige landen hebben in economische stimuleringsplannen clausules opgenomen die het kopen van producten uit eigen land bevorderen", aldus minister van commercie, Yao Jian, tegenover persbureau AFP. Hij zei bezorgd te zijn over de plannen van de VS.

In totaal omvat het Amerikaanse stimuleringsplan 787 miljoen dollar (624 miljoen euro) aan investeringen. Obama, die op 20 januari aantrad, nam een onderdeel op dat investeringen, met name in infrastructuur, door de overheid met name naar Amerikaanse bedrijven moet gaan.

De Braziliaanse minister van buitenlandse zaken, Celso Amorim, heeft aangekondigd dat zijn land een aanklacht bij de WTO overweegt, Met name de export van landbouwproducten is in competitie met Amerikaanse boeren, en het land vreest dat ook hier maatregelen volgen.

Voor hernieuwd wereldhandelsoverleg ziet Amorim voorlopig weinig mogelijkheden. Het Chinese staatspersbureau Xinhua noemde de plannen van Obama 'vergif' voor het wereldhandelsoverleg.

Herman de Boon, voorzitter van de handelskoepel van werkgeversorganisatie VNO-NCW en sierteeltkoepel VGB noemt handel "de trekker van de wereldeconomie", en hoopt dat landen met name handelsbevorderende maatregelen nemen.

In 1933 nam de toenmalige president, Edgar Hoover, eveneens een Buy-America wet aan vanwege scherpe economische teruggang. Obama bezoekt vandaag Canada en zegt in Amerikaanse media daar eventuele onrust weg te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.