Home

Achtergrond 1 reactie

Cao voor Poolse uitzendkrachten

De Vereniging voor Internationale Arbeidsbemiddelaars en de Internetvakbond hebben een aparte cao afgesloten voor Poolse uitzendkrachten.

De cao voor 'tijdelijke arbeidsmigranten' regelt zaken als huisvesting en terugkeer naar het land van herkomst bij ziekte. Dit heeft een woordvoerder van de Internetvakbond die is geliëerd aan vakbond De Unie vandaag gemeld.

De brancheorganisatie voor uitzenders ABU heeft geen goed woord over voor deze cao. "Het is geld verdienen over de ruggen van werknemers'', aldus een zegsman van de ABU. Volgens de ABU is in de cao een lagere prijs overeengekomen dan in de cao die de bonden met de ABU hebben gesloten. Daardoor zouden duizenden Nederlandse uitzendkrachten hun banen kunnen verliezen aan goedkopere Poolse of andere buitenlandse krachten. De woordvoerder van de Internetvakbond spreekt dat tegen.

Coalitiepartij CDA en oppositiepartij SP willen dat minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) een stokje steekt voor de nieuwe cao. Volgens CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum moet valse concurrentie voorkomen worden. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt spreekt van discriminatie van Nederlandse werknemers.

"Het is te idioot voor woorden om een cao toe te staan die goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa bevoordeelt ten opzichte van Nederlandse werkers.''

De partijen willen Donner vandaag in het wekelijkse vragenuurtje om opheldering vragen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    weereldburger

    Het is een goede zaak dat er een cao komt voor werknemers uit het biutenland.
    Nu ook nog in de cao opnemen dat er geen pensioen opgebouwd wordt en die premie heffing gebruiken voor een ziekte kosten verzekering. Verder in alle cao 's de betutteling afschaffen, en maximaal 10 A4 tjes per cao.
    Dit is een stap voorwaarts op een eenvoudigere regelgeving

Of registreer je om te kunnen reageren.