Home

Achtergrond 195 x bekeken

CDA en SP willen opheldering cao voor Polen

Coalitiepartij CDA en oppositiepartij SP willen dat minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) een stokje steekt voor de nieuwe cao voor Poolse uitzendkrachten.

De Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) en de Internetvakbond hebben de nieuwe arbeidsovereenkomst afgesloten om voor 'tijdelijke arbeidsmigranten' zaken als huisvesting en terugkeer naar het land van herkomst bij ziekte beter te regelen.

FNV Bondgenoten en de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) stellen echter dat de nieuwe cao voor Poolse uitzendkrachten Nederlandse uitzendkrachten uit de markt drukt. Zij worden volgens FNV en ABU dankzij de nieuwe cao makkelijker vervangen door goedkopere Oost-Europese arbeidskrachten.

De VIA spreekt dit tegen en stelt dat de overeenkomst niet concurreert op arbeidsvoorwaarden. De bond stelt dat de cao in het leven is geroepen om te zorgen dat de werk- en leefomstandigheden van de arbeidsmigranten op een hoger niveau kunnen worden gehandhaafd.
CDA en SP willen Donner dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje om opheldering vragen. Volgens CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum moet valse concurrentie voorkomen worden. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt spreekt van discriminatie van Nederlandse werknemers.

"Het is te idioot voor woorden om een cao toe te staan die goedkope arbeidskrachten uit Oost-Europa bevoordeelt ten opzichte van Nederlandse werkers.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.