Home

Achtergrond 151 x bekeken

CDA en PvdA bezorgd over groeiend aantal zzp'ers

Regeringspartijen CDA en PvdA zijn bezorgd dat het groeiend aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) het sociale stelsel uitholt.

Als meer werknemers ervoor kiezen als zelfstandige aan de slag te gaan, dragen minder mensen bij aan bijvoorbeeld de WW, WAO/WIA en pensioenen en worden deze voorzieningen duurder om in stand te houden.

Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA wil donderdag tijdens een debat met minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) regelen dat advies wordt gevraagd aan de Sociaal-Economische Raad (SER) over de zelfstandigen en de sociale zekerheid. Werkgeversorganisaties en de vakbeweging in de SER moeten zich volgens Van Hijum "bezinnen'' op de toenemende behoefte aan flexibiliteit op de arbeidsmarkt, waardoor meer werknemers als zzp'ers aan de slag gaan.

Volgens Van Hijum en zijn PvdA-collega Mei Li Vos dreigt een kwetsbare groep te ontstaan. Er zijn ruim een miljoen eenpitters en ongeveer de helft van hen is niet verzekerd tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Private verzekeringen tegen uitval door ziekte vinden ze vaak te duur. Vos wil daarom van Donner weten of de overheid niet kan zorgen voor meer betaalbare voorzieningen voor zzp'ers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.