Home

Achtergrond

CDA, VVD en CU hekelen uitspraak over kraken

CDA, VVD en ChristenUnie hekelen een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam die het ontruimen van kraakpanden onmogelijk maakt.

Dat hebben de drie partijen, die op dit moment een wet tegen kraken schrijven, vandaag gezegd. Eerder deze maand verbood de Amsterdamse rechter de strafrechtelijke ontruiming van een gekraakt pand in de stad. De wettelijke grondslag voor toepassing van dit dwangmiddel ontbreekt, oordeelde de rechter.

De partijen noemen de rechtelijke uitspraak "de wereld totaal op z'n kop''. Zij vinden dat panden die minder dan een jaar leegstaan en illegaal worden gekraakt gewoon ontruimd moeten kunnen worden. Mocht blijken dat de rechter juridisch gezien een punt heeft, dan stellen CDA, VVD en ChristenUnie dat zij dit wettelijke gat in hun wetsvoorstel zullen dichten. Met het wetsvoorstel willen de drie partijen zowel het kraken van panden als leegstand tegengaan.

CDA, VVD en ChristenUnie vinden dat krakers een gevangenisstraf moeten kunnen krijgen die kan oplopen tot bijna drie jaar. Om ervoor te zorgen dat panden door het kraakverbod ongebruikt blijven, moeten gemeenten straks langdurig leegstaande panden in gebruik kunnen nemen. De vier grote steden zijn tegen een kraakverbod. Ze noemen de voorstellen contraproductief en tamelijk bureaucratisch.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.