Home

Achtergrond 190 x bekeken

CBS: Ruim duizend doden door kou en griep

In de eerste vier weken van dit jaar zijn ruim duizend ouderen meer overleden dan in voorgaande jaren.

De hogere sterfte is veroorzaakt door een combinatie van kou en griep. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag gemeld.

In de eerste vier weken van dit jaar overleden 7200 80-plussers, ruim duizend meer dan het gemiddelde in deze periode. Kou en griep eisen vooral slachtoffers onder ouderen. De eerste weken van 2009 waren de koudste sinds twaalf jaar en het aantal griepgevallen was veel groter dan in voorgaande jaren.

Ook zonder griep is het sterfterisico in de winter hoger dan in de zomer. Met het dalen van de temperatuur in de eerste weken van dit jaar nam het aantal sterfgevallen onder ouderen fors toe. In de tweede week was de gemiddelde maximum dagtemperatuur in De Bilt -0,3 graden, de laagste waarde in zes jaar. Het wekelijks aantal overleden 80-plussers lag in deze week ruim vijfhonderd hoger dan in de zomer van vorig jaar. In de derde week van januari was het iets minder koud, maar zette de griepepidemie door.

In die week was het aantal sterfgevallen onder 80-plussers circa 40 procent hoger dan gemiddeld. Een dergelijke piek wordt vrijwel altijd bereikt bij een combinatie van kou en griep. De vorige keer dat deze combinatie zich voordeed was in februari-maart 2005.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.