Home

Achtergrond

Bunge verliest eind 2008 164 miljoen euro

Bunge heeft het laatste kwartaal, dat eindigde op 31 december, 210 miljoen dollar (164 miljoen euro) verlies geleden.

De omzet daalde ondanks 6 procent hogere volumes met 12 procent tot 11 miljard dollar (8,5 miljard euro). Bunge, dat agrarische grondstoffen en meststoffen verwerkt en verhandelt, realiseerde een jaar eerder nog 245 miljoen dollar (191 miljoen euro) winst. De cijfers van Bunge zijn fors slechter dan die van concurrent ADM, dat ook deze week cijfers bekendmaakte.

Volgens de onderneming, gevestigd in de staat New York, kopen boeren later kunstmest, plantaardige oliën en diervoeder. Ze speculeren op lagere prijzen. Bunge denkt daarom dat de verkopen in de tweede helft van het jaar weer aantrekken.

Volgens bestuursvoorzitter Alberto Weisser stimuleren de contractprijzen op de termijnmarkten boeren meer te zaaien. "Wereldwijde grondstoffenvoorraden zijn nog altijd krap, wat wordt verergerd door het slechte weer in Zuid-Amerika."

De grootste klap viel bij het meststoffensegment, dat 289 miljoen dollar (225 miljoen euro) verlies draaide. De waardevermindering van de Braziliaanse munteenheid Real en moeizame kredietverstrekking in Zuid-Amerika worden door Bunge genoemd als oorzaak. Het agribusinesssegment leed onder de onwil van Europese boeren hun soja vroeg te verkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.