Home

Achtergrond 207 x bekeken

Brussel wil zee beter ordenen

De ruimtelijke ordening van de Noordzee en andere zeeën in Europa moet beter, vindt de Europese Commissie.

Volgens het bestuur hebben maar weinig autoriteiten een plan hoe de zee ingedeeld of gebruikt moet worden. Dat leidt tot onzekerheid bij het groeiend aantal gebruikers van zee, stelde EU-commissaris Joe Borg (Maritieme Zaken) vandaag.

Europese zeeën worden steeds voller. Naast de schepen, boortorens en pijpleidingen komen er hele windmolenparken. Borg houdt dit jaar vier bijeenkomsten over betere zee-indeling. Volgend voorjaar moet er een rapport komen waarin volgende stappen worden gepresenteerd.

Het nieuwe beleidsterrein is een idee van de voorzitter van de Europese Commissie zelf, de Portugees Jose Manuel Barroso. Hij had hetzelfde gedaan in Portugal, toen hij daar premier was. Het Nederlandse kabinet reageerde in 2007 afwijzend. Het zei niets te zien in nieuwe Europese maritieme regelgeving.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.