Home

Achtergrond

Brussel wil royaler herstelpakket van Nederland

De Europese Commissie vindt Nederland aan de zuinige kant bij zijn stimuleringspakket voor de economie. Ze nodigt het kabinet uit "maatregelen te nemen die in lijn zijn met het Europees economisch herstelplan''.

Daarin staat dat de lidstaten zo'n 1,5 procent van hun bruto binnenlands product in de economie moeten pompen. Nederland komt tot dusver met zijn stimuleringsimpulsen volgens Europees Commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) niet verder dan 0,2 procent.

Almunia schrijft dat in zijn woensdag gepresenteerde reactie op de Nederlandse begrotingsplannen voor de periode tot 2011. Nederland blijft volgens hem binnen de EU-begrotingsregels, die een overheidstekort van maximaal 3 procent bbp voorschrijven. Het Nederlandse tekort komt, in de cijfers waarop de commissie zich baseert, dit jaar uit op 1,4 procent en op 2,7 procent in 2010.

De Europese Commissie heeft overigens nog geen rekening kunnen houden met de nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB), die dinsdag zijn verschenen. Zo gaat de commissie nog uit van een economische krimp in Nederland van 2 procent dit jaar en van een klein plusje voor 2010. Volgens het CPB krimpt de Nederlands economie dit jaar met 3,5 procent en volgend jaar met 0,75 procent. Almunia zal deze cijfers later alsnog verwerken.

De Europese Commissie gaat wel maatregelen nemen tegen zes andere EU-lidstaten omdat ze een buitensporig begrotingstekort hebben. Het gaat om Frankrijk, Spanje, Ierland, Griekenland, Letland en Malta. De tekorten van deze landen komen allemaal uit boven de 3 procent. Voor Frankrijk gaat het dit jaar om 4,4 procent, voor Spanje om 5,8 procent en voor Ierland zelfs om 9,5 procent.

Deze lidstaten moeten tijdelijke en gerichte belastingmaatregelen nemen om hun tekort weer omlaag te krijgen. De meeste landen werken daar al aan. Alleen Griekenland heeft nog niets gedaan. ,,De Ierse regering mag ook wel iets ambitieuzer aan de slag'', aldus Almunia.

De Europese Commissie heeft de mogelijkheid boetes op te leggen als landen niet meewerken, maar dat is nu niet aan de orde, aldus Almunia. Gezien de economische crisis wil hij de EU-begrotingsregels zo soepel mogelijk toepassen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.