Home

Achtergrond

Brussel: uitbreiding EU voordelig voor Nederland

De uitbreiding van de Europese Unie met Centraal- en Oost-Europese landen is een succes.

Het heeft welvaart gebracht voor inwoners in de hele Europese Unie, stelde de Europese Commissie vandaag in een economische beoordeling.

In mei is het vijf jaar geleden dat tien landen uit Centraal- en Oost-Europa tegelijk toetraden tot de EU. Twee jaar geleden kwamen ook Bulgarije en Roemenië erbij.

Dankzij de vrije markt en tientallen miljarden euro's aan subsidies is de levensstandaard in de oostelijke EU-landen de laatste vijf jaar snel
gestegen. De West-Europese landen profiteerden mee, stelde de Europese Commissie.

Nederland heeft zelfs het meeste geprofiteerd aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie. "De uitbreiding heeft gezorgd voor 1,8 procent extra economische groei. Dat betekent ruim 650 euro per inwoner. Vrij vertaald komt dit neer op een gratis wintersport.''
Een woordvoerster van de Europese Commissie ontkent dat deze cijfers uit het rapport komen en laat dit voor rekening van het ministerie.

Brussel meent dat de uitbreiding bovendien een succes omdat de EU zo groot is geworden. De Unie telt nu 500 miljoen inwoners. Daarmee vormt het naar eigen zeggen het grootste geïntegreerde economische blok ter wereld, met 30 procent van het bruto binnenlands product van de wereld.

Door de grote omvang zegt Brussel makkelijker de economische crisis en klimaatproblemen te kunnen aanpakken. Zo heeft de EU forse leningen gegeven aan het noodlijdende Letland en Hongarije.

Een enquête van de Europese Commissie in december toonde echter dat veel West-Europeanen de uitbreiding een slechte zaak vinden. Ze vinden dat de EU erdoor is verzwakt in plaats van versterkt. In Baltische landen zijn ook kritische geluiden: sommigen menen dan de EU de verwachtingen niet heeft waargemaakt, nu de economie er met zo'n 10 procent krimpt.

De Unie werkt ondertussen aan de toetreding van Turkije, Kroatië en Macedonië. Later volgen landen zoals Servië, Albanië en wellicht Oekraïne en Georgië.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.