Home

Achtergrond

Brussel: extreem begrotingstekort in zes EU-landen

Zes EU-landen kampen met zo'n buitensporig begrotingstekort dat de Europese Commissie hiertegen correctieprocedures wil beginnen.

Het gaat om Frankrijk, Ierland, Griekenland, Spanje, Letland en Malta. De overheid in deze landen kampt met een begrotingstekort dat is opgelopen boven de EU-limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In Ierland loopt dat dit jaar zelfs op tot 9,5 procent. Voor Spanje komt het uit op 5,8 procent, voor Frankrijk op 4,4 procent.

De Europese Commissie vraagt de landen om tijdelijke en gerichte belastingmaatregelen te nemen. De meeste landen werken daar al aan. Alleen Griekenland heeft nog niets gedaan.

"Door de scherpe wereldwijde financiële en economische crisis staan de overheidsfinanciën in de EU onder druk'', zei EU-commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken). "De crisis zorgt voor minder belastinginkomsten en stijgende uitgaven voor bijvoorbeeld uitkeringen en het economisch herstelplan.''

De EU-commissaris zei verder zeer bezorgd te zijn over de geldnood in het EU-buurland Oekraïne. De bijna failliete Oekraïense regering slaagt er maar niet in een nieuwe lening te krijgen van het IMF. "We volgen de situatie van dag tot dag.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.