Home

Achtergrond 161 x bekeken

Brussel blij dat Obama protectionisme loslaat

Europees commissaris Catherine Ashton (Handel) is blij dat de Amerikaanse president Barack Obama terugkomt van zijn eerdere protectionistische opstelling.

Haar woordvoerder heeft dat woensdag gezegd. ”De EU heeft haar zorgen geuit. Het is goed om te zien dat dat effect heeft gehad.”
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde vorige week in met een pakket stimuleringsmaatregelen, waarin wordt bepaald dat bij grote infrastucturele projecten alleen Amerikaanse grondstoffen gebruikt mogen worden.

Obama kwam hier dinsdag echter op terug. Het rondsturen van een protectionistische boodschap zou een verkeerd signaal zijn, waarmee een ”handelsoorlog” zou kunnen worden ontketend, zei hij tegen tv-zender Fox News.

Ashton, die vorige week nog dreigde met tegenmaatregelen, toonde zich ingenomen met het belang dat Obama nu aan vrijhandel toekent. ”Handel is een deel van de oplossing. Obama komt nu op voor dat wat goed is voor de handel, voor Amerika en voor de hele wereldeconomie.”

De economische stimuleringsplannen, met de ’Buy American’- clausules worden momenteel behandeld in de Amerikaanse Senaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.