Home

Achtergrond 207 x bekeken

Britten overwegen nationale braaklegregeling

Groot-Brittannië overweegt om een nationale braaklegregeling in te voeren.

De Britse overheid vindt dat braakliggend land een bijdrage levert aan natuurontwikkeling. De Britse minister voor plattelandszaken en voeding Hilary Benn zei dit op een conferentie in Birmingham van de boerenbond National Farmers' Union (NFU). Volgens Benn overweegt de Britse overheid om een vrijwillige nationale braaklegregeling in te voeren. Maar het kan ook een verplichting worden voor alle Britse boeren om op een deel van hun grond geen gewassen te telen.

Persbureau Agra Europe meldt dat volgens DG Landbouw (het EU-ministerie van landbouw) een nationale braaklegregeling mogelijk is binnen de EU-regels. Bij de eind vorig jaar gehouden Health Check, de tussentijdse herziening van het Europese landbouwbeleid, hebben de lidstaten er voor gekozen de EU-braaklegregeling op te heffen. Toen is een mogelijkheid geschapen om dat op nationale schaal te doen, volgens DG Landbouw.

Natuurbevordering

Braakliggende grond is volgens de EU-regels een natuurbevorderende maatregel, waardoor het valt onder de voorwaarden van cross-compliance. Dat zijn de eisen voor natuurbevordering en milieubescherming waar boeren aan moeten voldoen om subsidie van de EU te krijgen.

Minister Benn realiseert zich dat de herinvoering van een braaklegregeling weerstand kan oproepen, zei hij op de NFU-conferentie. "Maar het heeft grote natuur- en milieuvoordelen. Op de lange termijn zijn deze voordelen nodig om de landbouwproductie op peil te houden."

Enquete

Volgens Benn is er een enquete gehouden onder Britse boeren over de braaklegregeling. "Ruim 70 procent stelt dat het braak laten liggen van grond voordelen biedt. Meer dan 60 procent ziet een positief effect op het aantal vogels", zei hij op de conferentie.

Volgens woordvoerders van de Europese Commissie kunnen boeren die land braak laten liggen daar een vergoeding voor krijgen. Brussel heeft een apart geldpotje voor het bevorderen van de biodiversiteit.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.