Home

Achtergrond 189 x bekeken

Britse varkensprijs op hoogste peil in 12 jaar

De gemiddelde Britse varkensprijs is vorig jaar uitgekomen op 127 pence (rond 1,46 euro).

Dat is ruim 16 procent hoger dan in het voorafgaande jaar. De prijs is op het hoogste niveau sinds 1996, meldt het varkensschap BPEX. De prijzen zijn tegen het eind van het jaar wat afgezwakt maar blijven toch flink boven het niveau van 2007.

In januari is sprake van enige opmars door een tekort aan aanvoer in tegenstelling tot het normale patroon na de kerstdagen. Eind vorige maand stond de notering op 133,5 pence (150 cent) per kilo, 2,3 pence (2,6 cent) meer dan een maand eerder en 23 pence (26 cent) meer op jaarbasis. Omdat de prijzen elders in de EU zijn gedaald, ontvangen Britse fokkers nu weemeer voor hun dieren dan andere EU-boeren, stelt BPEX.

De Britse varkensslacht is vorig jaar uitgekomen op 9,19 miljoen, dat is 1 procent lager dan in 2007. Het aantal geslachte zeugen en beren nam echter met 12 procent toe naar 235.000. Het gemiddelde karkasgewicht lag tegen het eind van het jaar 1,5 kilo lager dan twaalf maanden eerder.

De al eerder door BPEX gemelde afname van de consumptie van varkensvlees heeft zich ook in de laatste maanden van 2008 voortgezet. In december lagen de verkopen in volume 3 procent lager dan een jaar eerder. Door hogere prijzen nam de omzet in geld echter wel met 7 procent toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.