Home

Achtergrond 179 x bekeken

Britse huizenprijzen kelderen in recordtempo

De huizenprijzen in Groot-Brittannië zijn in februari met 17,6 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder.

Dat is de sterkste prijsdaling op jaarbasis sinds in 1991 werd begonnen met de metingen. Dat blijkt uit cijfers van de Britse hypotheekbank Nationwide.

In januari gingen de huizenprijzen al met 16,6 procent omlaag op jaarbasis. Ten opzichte van januari daalden de prijzen met 1,8 procent. De gemiddelde huizenprijs bedraagt nu 147.746 pond sterling (ruim 165.000 euro). Dat is het laagste prijsniveau sinds april 2004. De Britse huizenprijzen dalen nu al zestien maanden achtereen.

Analisten verwachten dat de Britse huizenprijzen dit jaar nog eens 15 procent kunnen dalen. De Britse economie verkeert in een diepe recessie. Om de huizenmarkt en de economie te stimuleren, werd de rente in Groot-Brittannië scherp verlaagd tot 1 procent, het laagste renteniveau ooit.

Volgens economen zou de huidige lage rentestand huizenbezitters moeten helpen met hun hypotheekaflossingen. Dat vertaalt zich echter nog niet in gestegen huizenverkopen, aldus Nationwide. Volgens economen stellen mensen de aankoop van een huis uit omdat ze verwachten dat de huizenprijzen nog verder zullen dalen.

Ook zijn Britse banken door de financiële crisis veel terughoudender geworden met het verstrekken van hypotheken. Eerder deze week werd bekend dat het aantal goedgekeurde hypotheekaanvragen in januari 43 procent lager lag dan een jaar eerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.