Home

Achtergrond 223 x bekeken

Britse coöperatie DFOB krijgt serieus overnamebod

De Britse zuivelcooperatie Dairy Farmers of Britain (DFOB) heeft een serieus overnamebod ontvangen van een niet-genoemde derde partij.

DFOB, dat jaarlijks ruim 1,5 miljard liter melk verwerkt, zit al enige tijd in financiële problemen en is onlangs begonnen met een ingrijpende herstructurering.

In Britse zuivelkringen wordt niet uitgesloten dat een buitenlands bedrijf belangstelling zou hebben voor de kaasfabrieken van DFOB. Daarbij wordt gewezen naar het voorbeeld van het Franse Lactalis dat al eigenaar is van een groot Brits kaasbedrijf. Voor de vloeibare melk-divisie zou echter niet of nauwelijks belangstelling bestaan.

Dairy Farmers of Britain

DFOB, een van de grotere geïntegreerde zuivelcooperaties in Groot-Brittannie, is in 2002 ontstaan uit de fusie van Zenith Milk en The Milk Group. Het bedrijf omvat een reeks fabrieken voor vloeibare melk, kaas en zuivelingrediënten. Het bood eind vorig jaar werk aan 2.400 mensen.

In november deelde DFOB mee twee melkfabrieken te sluiten en vestigingen elders in de krimpen. Bovendien werd de melkvergoeding toen teruggedraaid met ongeveer 2,2 eurocent per liter, wat later werd gevolgd door een nieuwe verlaging met ruim 1,2 eurocent.

De coöperatie heeft adviseurs van PriceWaterhouseCoopers aangesteld om bij de toenadering te adviseren. Uitgangspunt is "de beste uitkomst voor de lange-termijn voor onze boeren-leden". "De gesprekken verkeren in een beginstadium en er is geen garantie dat er een daadwerkelijk overnamebod zal komen," laat een woordvoerder weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.