Home

Achtergrond 157 x bekeken

Brabant gaat reconstructie en EHS versnellen

Noord-Brabant brengt vaart in de uitvoering van de reconstructie van de intensieve veehouderij en van de Ecologische Hoofdstructuur.

Dat hebben de gedeputeerden Paul Rüpp en Onno Hoes vandaag in een persgesprek bekend gemaakt. Op hun voorstel hebben Gedeputeerde Staten van Brabant een pakket maatregelen goedgekeurd waarvan actieve en versnelde grondaankoop een kernpunt is.

Door zelf grond aan te kopen in 10 tot 20 landbouwontwikkelingsbieden wil de provincie versneld bouwgrond kunnen aanbieden voor inplaatsing van veebedrijven die elders moeten wijken.

Ook worden 4000 hectare aan prioriteitsgebieden aangewezen waar grondverwerving voor de EHS wordt bespoedigd door boven de marktconforme grondprijs de gebouwen tegen gunstige voorwaarden over te nemen. Waar nodig zal dat gebeuren met onteigening als laatste drukmiddel.

Daarnaast heeft het provinciebestuur een team van deskundigen samengesteld dat gemeenten gaat helpen bij de inrichting van de LOG’s, het wijzigen van bestemmingsplannen en andere maatregelen om schot te brengen in reconstructie en EHS.

Rüpp en Hoes zijn op zich niet ontevreden over de vorderingen van reconstructie en EHS, maar ze maken zich zorgen over de besteding van de middelen die het Rijk daarvoor tot 2013 ter beschikking stelt. Ze vrezen dat niet bestede middelen daarna vervallen.

De provincie heeft zelf ook middelen voor grondaankoop en de beide gedeputeerden sluiten niet uit dat de provincie aan het actieve grondbeleid geld overhoudt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.