Home

Achtergrond

Bos wil banken niet dwingen te lenen aan jongeren

Minister Wouter Bos (Financiën) voelt er niet voor om banken te dwingen meer of hogere hypotheken te verstrekken.

Bos heeft dat de Kamer laten weten naar aanleiding van berichten dat banken jonge aanvragers tot 24 jaar geen volwaardige hypotheken willen geven.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben banken hun criteria sinds het begin van de financiële crisis niet aangepast, maar hanteren ze de bestaande criteria wel strenger. De leeftijd van een starter op de woningmarkt kan geen afwijzingsgrond zijn voor een hypotheekaanvraag, aldus Bos.

Banken kijken onder meer naar de financiële positie van de aanvrager en naar de waarde van het onderpand. Als een consument het idee heeft dat er toch sprake is van leeftijdsdiscriminatie, kan hij zich melden bij het Klachteninstituut financiële diensverlening (Kifid), schrijft Bos aan de Kamer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.