Home

Achtergrond

Bos nog neutraal over begrotingsregels

Minister Wouter Bos van Financiën weigert vooralsnog partij te kiezen in een verschil van mening tussen de regeringspartijen over het al dan niet loslaten van de begrotingsregels.

Het CDA staat in die kwestie lijnrecht tegenover de PvdA en de ChristenUnie. Die laatste twee vinden dat het kabinet bij een begrotingstekort van 2 procent niet moet bezuinigen. Ze vrezen dat dat de economie verder zou schaden. Het CDA wil juist wel streng vasthouden aan de begrotingsregels.

Bos zei dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer dat het kabinet over een paar maanden een knoop doorhakt. Hij erkende dat extra overheidsuitgaven een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van de recessie. Maar tegelijkertijd is het volgens Bos een "illusie'' dat overheidsingrijpen de economie volledig kan herstellen omdat de Nederlandse economie voor een groot deel afhankelijk is van de wereldhandel.

De SP had Bos naar de Kamer geroepen naar aanleiding van opmerkingen van Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Wellink zei daar dat hij zich kan voorstellen dat er onder de huidige bijzondere omstandigheden soepelheid betracht wordt bij het handhaven van de begrotingsregels.

Bos zei dat hij het met Wellink eens is dat er sprake is van bijzondere omstandigheden. Maar of het kabinet soepel wil omgaan met de afspraken uit het regeerakkoord, "dat hoort u binnen een paar maanden'', zei Bos tegen de Kamer.

De ChristenUnie riep dit weekeinde op de regels los te laten als dat nodig is voor de economie. De PvdA had dat eerder, in navolging van het Centraal Planbureau, al bepleit. Het CDA wil de afspraken juist wel handhaven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.