Home

Achtergrond 254 x bekeken

Bos komt drie keer langs

Pachters bij Domeinen die in het productiejaar 2008 hebben meegedaan aan de door Cosun geboden mogelijkheid om vrijwillig suikerquotum in te leveren en diegenen die generiek gekort zijn op het quotum, moeten de helft van hun vergoeding afstaan aan Domeinen.

De directie Domeinen Zuid schreef twee weken geleden een brief aan al haar pachters met de mededeling dat de staat aanspraak maakt op de helft van de vergoedingen die worden uitbetaald. Dat geldt voor zowel de vrijwillig ingeleverde quota als voor de generieke korting op het suikerquotum.

Het zonder toestemming vervreemden of inleveren van suikerquota leidt tot wanprestatie jegens Domeinen, zegt het hoofd van de afdeling Vastgoedbeheer van Domeinen Zuid. Het is een zure brief, want de inkomenscompensatie die de pachters krijgen voor het ingeleverde quotum zal ook nog door de grote zus van Domeinen, de Belastingdienst, worden afgeroomd.

Zo komt minister Wouter Bos twee keer langs bij de pachters – of eigenlijk drie keer, na eerst de pachtgelden te hebben geïnd. Het getuigt niet echt van inlevingsvermogen dat pachters per omgaande moeten reageren. Het valt nog mee dat het mag in een portvrije envelop, die vanwege het rijk is verstrekt.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.