Home

Achtergrond

Boringen Schoonebeek-olieveld hervat

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) boort na dertien jaar weer naar olie in Schoonebeek.

”Met de herontwikkeling van het olieveld bijSchoonebeek keren we terug naar onze roots”, aldus directeur Roelf Venhuizen van de NAM donderdag bij het officiële startschot van het project.

Dankzij moderne technieken verwacht de NAM de komende jaren nog eens 100 tot 120 miljoen vaten uit het veld te kunnen halen. Met het project zijn vele honderden miljoenen euro’s gemoeid. De NAM verwacht volgend jaar zomer de eerste vaten Schoonebeeker olie te kunnen leveren.

Het olieveld Schoonebeek werd in 1943 ontdekt en is het grootste aanlandige olieveld van Noordwest-Europa. Tussen 1948 en 1996 haalde de NAM een kwart van de aanwezige 1 miljard vaten uit de bodem. De winning werd stilgelegd omdat het steeds lastiger werd de taaie, stroperige olie uit de grond te halen.

Eind 2007 besloten de NAM en Energie Beheer Nederland (EBN) het olieveld nieuw leven in te blazen. EBN financiert 40 procent van het project.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.