Home

Achtergrond 229 x bekeken

'Bollenkweken volgens Pareto-principe rendabeler'

Met de 80/20-regel van het Pareto-principe kunnen bloembollenkwekers weer geld verdienen.

Dat is het antwoord van voormalig bloembollenkweker Pieter Hoff of de vraag hoe weer geld kan worden verdiend in het bloem- en bloembollenvak. Die vraag stond vrijdagavond centraal op een avond van de NVAF (Nieuwe Vrije Agrarische Federatie) in Breezand.

Het Pareto-principe geeft aan dat een gering aantal oorzaken verantwoordelijk is voor het merendeel van de resultaten. Letterlijk betekent dit dat 80 procent van de resultaten die een bedrijf realiseert afkomstig is van slechts 20 procent van alle inspanningen.

"Dit betekent dat je je winst kunt verhogen zonder te investeren", verklaart Hoff. "Het begint met een rit naar de bibliotheek om het boek over het Pareto-principe te halen. Dan zoek je uit welk 20 procent van het bedrijf de winst maakt en in die 80 procent ga je snijden."

Volgens Hoff is de bollensector te veel geneigd om alle productie in stand te houden. Daar zitten te veel kosten in. "Als je de helft schrapt, maak je met die 40 procent geen kosten meer. De variabele kosten, zoals personeel, dalen. De winst stijgt."

Of registreer je om te kunnen reageren.