Home

Achtergrond 797 x bekeken 7 reacties

Boerenbond fel tegen lagere inkoopprijs melk

De Belgische Boerenbond verzet zich fel tegen de verlaging van de inkoopprijs voor melk die de Belgische supermarkten willen afdwingen bij de zuivelsector.

De sectorvakgroep melkvee noemt een dergelijke verlaging onaanvaardbaar. De bond eist dat de grootwinkelbedrijven een ’faire melkprijs’ uitbetalen. Met een verlaging van de inkoopprijs van melk met 15 procent kan zoiets niet het geval zijn, meent de organisatie.
Belgische melkveehouders ontvangen op dit moment al een tamelijk lage basisprijs. Die schommelt tussen de 20 en 24 cent per kilo. Op de vrije melkmarkt en de spotmarkt is de prijs vaak nog beduidend lager.

Belgische boeren melden in hun reacties aan het Agrarisch Dagblad dat ze in januari soms netto melkprijzen van 15 cent per kilo krijgen uitbetaald. Daarmee raakt met name de crisis in de zuivelsector deze boeren hard in de portemonnee.

Als de Belgische supermarktketen zich niet enigszins inhouden, zal de Boerenbond op gepaste manier actie ondernemen, belooft de organisatie. Volgens haar zijn de winstmarges van de supermarkten op zuivelproducten nu al hoog genoeg.

Melkveehouders in Nederland hebben daar ook kritiek op. Met name bij de kaas is de marge in de winkel erg hoog, signaleren ook bestuurders van LTO Nederland. In het geval van foliekaas lijkt die bij een aantal supermarkten dicht in de buurt van de 100 procent te liggen.

Ondanks de lage melkprijzen van dit moment lijken nog nergens in Noordwest-Europa boeren zich op te maken voor acties.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Joop

  Bij de LTO kan je niet aankloppen. Zij constateren alleen maar en zeggen dat je het inkomen zelf moet regelen.

 • no-profile-image

  Laat je eerlijk voorlichten

  Nu de Nederlandse boerenbond (LTO)nog.
  DDB moest wat te vroeg mee doen met de melkacties. De Nederlandse boeren hadden het nog niet door(behalve de leden van de NMV). Je verdiep je goed in de materie of je laat je gewoon bestelen!
  Lees dan het LEI onderzoek, dan wordt je mischien nog wakker. De groot gutters vullen hun zakken en de boer kan over de bodem likken! Even gesproken over verdeling van de marge! Ga maar door om tegen elkaar te schoppen, dan is waar twee vechten om een been de derde loopt er met heen! De zuivelondernemingen en de Supermarkten, en zeker de consument, kan uit dit voordeel wel drie keer per jaar op vacantie. En die domme boer kan thuis op een houtje zitten bijten.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Lto kun je geen grote reclamecampagne startten met daarin de inkoop en verkoop prijzen die de retail hanteert?
  Op die manier kun je aan de consument duidelijk maken welke enorme bedragen er door de supermarkten verdiend worden. Het gevolg hiervan is uiteindelijk een enorme sanering in de landbouw met als gevolg nog grotere (industriële) bedrijven in het buitengebied

 • no-profile-image

  Frans

  DDB is zeker ook tevreden met melkprijs. Die laten liever melk van 40 ct/liter weglopen dan van 20 cent.......

 • no-profile-image

  gert

  Albert Jan Maat zegt dat de boeren mondiger moeten worden,maar wat doet LTO?

 • no-profile-image

  freek

  als de consument haar melk boter en kaas bij de boer kon kopen zou het aan alle kanten winnen

 • no-profile-image

  A.van Zon

  Het is zelfs in politiek Den Haag een publiek geheim dat LTO met het ministerie van LNV in bed ligt! Dus wie gaat onze belangen dan behartigen. LTO heeft teveel andere belangen zoals eigen werkgelegenheid c.q. vette salarissen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.