Home

Achtergrond 186 x bekeken

Boerenbond Italië denkt dat tarweareaal krimpt

De Italiaanse akkerbouwers gaan dit jaar minder tarwe verbouwen.

Het areaal krimpt omdat de prijzen zijn gedaald. Bovendien hebben de Italiaanse akkerbouwers last van de vele regen van de afgelopen maanden.

Dat zegt analist Paolo Abballe van de Italiaanse boerenorganisatie Coldiretti tegen persbureau Reuters. Italië is een van de grootste tarwe-importeurs in de EU.

Abballe schat dat in Italië het areaal zachte tarwe dit jaar niet verder komt dan 600.000 hectare. Dat is 10 procent minder dan vorig jaar. Het areaal harde tarwe zakt 20 tot 30 procent naar 1,1 tot 1,15 miljoen hectare, voorspelt Abballe. "Dat komt door de lage prijzen en de regen. In december en januari zijn veel ingezaaide percelen overstroomd geraakt. Ook zijn veel percelen nog steeds niet ingezaaid door de regen."

Ook in andere belangrijke graanproducerende landen in de EU wordt in de eerste prognoses minder tarwe verwacht. De Franse agrarische informatiedienst Agreste schat dat de akkerbouwers in Frankrijk ongeveer 7,2 miljoen hectare wintergraan hebben ingezaaid. Na vijf jaar met een groeiend areaal blijft de oppervlakte wintergraan nu stabiel. Het areaal tarwe is licht gedaald. Er is iets meer gerst ingezaaid.

Het Deutsche Raiffeisenverband (DRV) verwacht in een eerste voorzichtige prognose dat de Duitse graanoogst dit jaar rond de 47 miljoen ton uitkomt, waarvan 24,6 miljoen ton tarwe. De overkoepelende organisatie van de coöperatieve verwerkende landbouwindustrie schat dat de oogst daarmee 3 miljoen ton kleiner uitvalt dan vorig jaar.

Het adviesbureau International Grains Council (IGC) verwacht dat de wereld volgend seizoen 2009/2010 totaal 650 miljoen ton tarwe oogst. Dat is 37 miljoen ton minder dan dit seizoen. Het ligt nog wel boven het gemiddelde van de laatste jaren.

De tarweopbrengst daalt volgend seizoen vooral in de EU, Rusland, Oekraïne, de VS en China, stelt de IGC in het jongste graanrapport. Het IGC stelt dat boeren hun tarweareaal inkrimpen door de gedaalde prijzen. Ook zijn de productiekosten toegenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.