Home

Achtergrond

Boeren willen overleg met Schiphol

Boeren die in de omgeving van Schiphol hun bedrijf hebben, willen in gesprek met die nationale luchthaven. Aanleiding is natuurlijk de vliegtuigcrash van 25 februari.

De ondernemers willen meer te weten komen over mogelijke gevaren van wonen en werken dicht bij landings- en startbanen. Dit blijkt uit een belronde langs meerdere boeren. Aanleiding is de vliegtuigcrash op woensdagochtend 25 februari.

Platform van boeren

Akkerbouwer Flip Blom, vakgroepsbestuurder bij LTO, vindt de oprichting van een soort platform met daarin de vertegenwoordigers van Schiphol en de boeren een goed plan. Blom: ,,Zowel Schiphol als de boeren hebben daar baat bij.” Schapenhouder Paul Bos is het hier mee eens. ,,Als er wat omlaag valt, wat moet je dan doen als boer?”, zo vraagt Bos zich af.

Niet ongeruster

De benaderde boeren zeggen nu niet ongeruster te zijn dat zij te maken krijgen met een vliegtuig op hun woning of land. ,,Het hoeft ook niet alleen over de gevaren te gaan. Als er iets raars gebeurt in de omgeving van Schiphol, zijn de boeren er vaak als eerste bij”, vervolgt Blom.

Schiphol laat weten zelf goede contacten te hebben met de omliggende boeren. De luchthaven overlegt volgens een woordvoerder 'veelvuldig' met agrariërs, onder meer over de ganzenproblematiek en gewaskeuze om vogels te weren. Als boeren behoefte hebben om te praten zijn ze welkom, vervolgt de Schiphol-woordvoerder.

Bekijk de uitzending van Netwerk. De boeren die er het eerst bij waren zijn aan het woord.
Bekijk de eerste beelden na de crash.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.