Home

Achtergrond 223 x bekeken 2 reacties

Boeren Wales weren elektronische I&R

Zo’n honderd schapenhouders in Wales hebben afgesproken de nieuwe EU-verplichting voor het elektronisch merken van hun dieren voorlopig te boycotten.

De boeren, die samen 120.000 schapen hebben, willen wachten tot er werkbare en betaalbare apparatuur beschikbaar komt. Dat meldt Farmers Weekly. De boeren hebben de boycot afgesproken tijdens een bijeenkomst bij een van hen in Llanfairfechan. Daar hoorden ze het relaas van een collega die als proef de technologie voor elektronische identificatie en registratie (I&R) heeft toegepast en moest constateren dat 200 van zijn 1.200 dieren binnen de kortste keren het label waren kwijt geraakt.

"De Europese bureaucraten moeten niet denken dat ze zo maar met van die stompzinnige regels kunnen komen," aldus Gareth Wyn Jones, voorzitter van de regionale boerenorganisatie.

Britse schapenhouders, die samen de grootste kudde van Europa hebben, zijn al tijden fel gekant tegen de voorschriften die op 1 januari 2010 ingaan. Inmiddels hebben ze al weten te bedingen dat lammeren die naar de slacht gaan voordat ze een jaar oud zijn niet gemerkt hoeven te worden. De Britten stellen dat hun systeem met het in groepen registreren van schapen en lammeren goed genoeg werkt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  s

  ik denk dat er in geen enkel land draagvlak onder de schapenhouders is voor electonische i&r,maar in Wales doen ze hun mond open en hier heb je de LTO die altijd alles maar goed vindt

 • no-profile-image

  Boer Jack

  Dit moesten ze in Nederland nou ook eens doen.
  Het is voor de schapenhouderij niet meer te doen met hun mooien regels.
  Als je al ziet wat de oormerken gaan kosten en dan nog het apperaat voor af te lezen. Het tog te gek dat ze iedersa keer de schapenhouderij maar moeten pakken. foei foei.

Of registreer je om te kunnen reageren.