Home

Achtergrond

Boeren Argentinië stoppen levering granen en vlees binnenland

Argentijnse boeren verkopen vier dagen lang geen granen of vee.

Dat verklaren boerenorganisaties tegenover het Zuid-Amerikaanse persbureau Mercopress. Internationale leveringen worden volgens de boerenleiders nageleefd.

De leiders vinden dat de exportbelasting op onder meer sojabonen moet worden opgeheven, en dat de overheid binnenlandse prijzen niet mag beperken. De overheid nam deze maatregelen vorig jaar toen voedselprijzen snel stegen en in verschillende landen leidden tot rellen.

Een jaar geleden staakten de boeren al met hetzelfde argument en verzachtte de overheid de maatregel. De aanhoudende droogte in belangrijke teeltregio’s maakt de behoefte aan een opener markt nog prangender, aldus Hugo Luis Biolcatti van de plattelandsorganisatie AR.

De protestmaatregelen betreffen geen zuivel of producten die kunnen vergaan. De boeren zouden al eerder gaan staken, maar ze gaven president Cristina Hernandez de Kirchner enkele dagen extra om te voldoen aan de eisen. Volgens de vier grote boerenorganisaties wordt de handel met het buitenland niet aangetast door de stakingen. President Kirchner heeft aangekondigd niet te buigen voor stakingen, omdat afschaffing van de exportbelasting de staatskas in problemen brengt.

Of registreer je om te kunnen reageren.