Home

Achtergrond 5 reacties

Boer lacht om werken op afstand

Via internet sleutelt een Portugees in Nederland met Amerikaanse software aan onze Hollandse voermengwagen die we in Spanje kochten. Wat een wereld!

Het is een vreemde wereld. We hebben een nieuwe voermengwagen gekocht. Er zit een vernuftige weeginstallatie op, die de verschillende mengrecepten omzet in stap-voor-stap laadinstructies voor de tractorista: zoveel kilo mais, zoveel kilo krachtvoer. Ook kunnen we de gegevens van de gewogen hoeveelheden en uitgereden hoeveelheden achteraf uitlezen.

Het is dus bedoeld om het voeren eenvoudiger en minder gevoelig voor fouten te maken. Maar zoals vaak is het in het begin vooral ingewikkelder. Om de software werkend te krijgen kostte moeite, dus de helpdesk gebeld. De software is Amerikaans, de Europese agent zit in Nederland en de helpdesk dus ook.

En hier begint het: een Engels sprekende persoon neemt op, het blijkt een Portugees te zijn. Hij instrueert Wout een programmaatje te downloaden. Na installatie van dat programmaatje kan de Portugees opeens vanaf zíjn computer in onze computer kijken en werken.
Dat komt nog handig uit, want onze Windows-versie is een Portugese. Hij laat de muis over het scherm bewegen en manipuleert de software voor de weeginrichting. Omdat het toch weer wat langer duurt dan verwacht, wordt de telefoon erbij neergelegd. De Portugees typt iets op het scherm als hij wil communiceren, daarna kan Wout in hetzelfde schermpje een antwoord typen.

Dus hier zit een Nederlandse boer in Portugal te kijken hoe een Portugees vanuit Nederland zijn computer manipuleert. En dit alles is bedoeld om een Amerikaans programma werkend te krijgen op een Hollandse voermengwagen die in Spanje is gekocht en gebruikt gaat worden door een Braziliaanse werknemer.

Wout moet lachen omdat het allerlei vragen bij hem oproept: ,,Zou de Portugees even tussendoor via onze computer gaan internetten? Gaat hij data uit het managementprogramma koppelen? Zit hij wel echt in Nederland? Ik kan dit dus ook net zo goed in Nederland gaan doen straks.”

Het toont heel mooi de (on)mogelijkheden voor het op afstand managen van een bedrijf. Hoe technisch steeds meer kan, maar het praktisch toch altijd nét niet werkt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Josien en Wout.
  Ja zo heb ik het hier gehad 2 jaar geleden met een rook kast.Kast en programma ook uit verschillende landen.Maar Duits bedrijf kon de kast die na stroom pieken helemaal van slag was.Ook via mijn pc die dan ook weer in verbinding stond met de rook kast alles weer op orde maken.Vond dat ook al zo vreemd maar ja het ging wel.Heb alleen mijn oude laptop daar op gezet.Dacht mijn nieuwe krijgt ie niet wie weet wat ze daar uit spoken.Maar gek is het wel he.Ziet cijfertjes van rook kast veranderen.En dat terwijl er niet eens een telefoon kabel is. Alleen een pc met pc card.Maar andere kant wat scheelt dat in kosten. Anders had een man uit Duitsland moeten komen.Straks melken we koeien van uit NL in Kazakhstan via pc.
  Groeten
  Bert en ga jullie goed Josien en Wout
  Kazakhstan

 • no-profile-image

  Jeroen

  Zo controleer ik mijn managementprogramma of separeer ik koeien apart als ik in Nederland ben of ergens anders. Heb alleen internetverbinding nodig. Alleen als je het programma niet weghaalt kan hij nog steeds op jullie pc komen :) dus als er wat documenten of foto´s opstaan......
  Heet de toekomst, zoiets :)

 • no-profile-image

  Vera

  Hoi Josien, ik lees je blog en moet gelijk terugdenken aan 't softwarebedrijf dat een boekhoudprogramma aan ons had geleverd, dat maar niet wilde werken. Ook wij zagen 'de muis' heen en weer vliegen over het scherm...grappig gezicht. 'n Beetje griezelig vond ik 't toen bleek dat hij 't wachtwoord van 't internetbankieren had gevonden, en gebruikt had voor zijn programma!?!
  Groetjes, Vera

 • no-profile-image

  boer

  Ik heb pas ook zoiets gedownload voor de kippen boer waar ik werk. Daarmee kan ik ook in zijn pc komen vanaf thuis als hij weg is. Maar met dit programmatje heb je elke 2 week of zoiets een ander pincode, dus kan niet zomaar iedereen in mijn of zijn pc komen. Ik hoef alleen zijn IP en PIN codes mee te nemen naar huis en kan van hier zo op zijn pc. Als ze online zijn tenminste.

 • no-profile-image

  Jeroen

  ligt er gewoon aan welk programma je gebruikt.
  Ik moet nog het password van de pc onthouden en eventuele programma´s maar voor de rest heb ik vrij toegang tot elk document. Dus altijd beetje mee uitkijken als je er dingen op de pc hebt staan, die niet voor iedereen bekend hoeven te worden.(Denk maar aan Manon THomas als voorbeeld)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.