Home

Achtergrond 535 x bekeken

Binnenvaart moet meer AGF vervoeren

Minister Verburg heeft vandaag het officiële startsein gegeven voor het project Fresh Corridor.

Fresh Corridor heeft tot doel het vervoer van groente en fruit met binnenvaart op gang te brengen tussen het Rotterdamse havengebied, Greenport Venlo, Greenport Zuid-Holland, Fruitpact Betuwe, Vlissingen en Antwerpen.

Het project omvat verbindingen en voorzieningen voor verslogistiek op de knooppunten in dit netwerk. Verder maken systemen voor planning en controle, inrichting van douane, Plantenziektenkundige Dienst en Kwaliteits Controle Bureau (KCB) deel uit van Fresh Corridor.
Hoewel het project gisteren officieel van start ging, is de realisatie van het project al sinds augustus 2008 in gang gezet.

Initiatiefnemer Frugi Venta wil met het project de concurrentiekracht van de Nederlandse AGF-keten versterken en moet het de logistiek verduurzamen.

Toenemende drukte bij het wegtransport en daarmee gepaarde kosten noopt de sector te kijken naar alternatieven. Projectpartijen zetten daarom in op multimodaal transport; via water, weg en spoor. Toenemende containerisatie, vervoer via gekoelde containers, van internationale verslogistiek biedt volgens Frugi Venta mogelijkheden voor vervoer over zee en binnenlandse vaarroutes.

Geïmporteerde versproducten die nu via de Maasvlakteterminal verder worden vervoerd over de weg, worden in de toekomst via stadshaven Waal-Eemhaven naar handelslocaties in het westen en zuiden van het land getransporteerd. Omdat versvervoer traditioneel over de weg gaat, ontbreekt het nog aan de infrastructuur die nodig is voor multimodaal vervoer. Fresh Corridor richt zich daarom op het ontwikkelen van de infrastructuur.

Het driejarig programma omvat diverse deelprojecten. Zo wordt ondermeer de Fruitport Merwehaven verplaatst naar de Waal-Eemhaven.
Provincie Zuid-Holland, het ministerie van EZ en de gemeente Rotterdam financieren het leeuwendeel van het project; 2,5 miljoen euro. Het bedrijfsleven draagt voor 0,8 miljoen euro bij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.