Home

Achtergrond 170 x bekeken

Betoger gooit schoen naar Chinese premier

De Iraakse journalist die eind vorig jaar een schoen naar George W. Bush gooide is een inspiratiebron gebleken voor een criticus van de Chinese premier Wen Jiabao.

Een man wierp maandag een schoen naar Wen, toen die op de universiteit van het Britse Cambridge een lezing over economie hield.
De schoen kwam terecht op het podium waar Wen sprak, op ongeveer 1 meter afstand van de Chinese regeringsleider. "Hoe kan de universiteit een knieval maken voor deze dictator'', aldus de schoenengooier, die ook op een fluit blies.

Beveiligers van de universiteit pakten de man op. Wen stapte daarna op de betoger af en ontving daarvoor applaus van het publiek. De meeste aanwezigen waren Chinese studenten. "Dit verachtelijke gedrag kan de vriendschap tussen China en het Verenigd Koninkrijk niet in de weg staan'', aldus Wen.

Het is niet bekend waarom de man een schoen naar de Chinese premier gooide. Zondag waren er al enkele betogers opgepakt. Zij protesteerden tegen het Chinese beleid in Tibet, toen Wen bij de Chinese ambassade in Londen aankwam.

De Iraakse journalist Muntazer al-Zaidi werd wereldberoemd door zijn schoenenactie tijdens een afscheidsbezoek van de toenmalige Amerikaanse president Bush aan Irak op 14 december vorig jaar. Hij is aangeklaagd wegens 'het aanvallen van een buitenlandse president tijdens een officieel bezoek'. Als hij veroordeeld wordt, kan hij maximaal vijftien jaar cel krijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.