Home

Achtergrond 189 x bekeken

Belofte maakt schuld

Sommige ondernemers denken met weemoed terug aan de tijden waarin inspecteurs van de Plantenziektenkundige Dienst de exportinspecties uitvoerden.

Door Plantkeur is de PD van het toneel verdwenen en hebben de keuringsdiensten hun plaats ingenomen.
De weemoed wordt vooral veroorzaakt door de veelheid en de onverenigbaarheid van keuringssystemen en de strikte interpretatie van de bestaande regels. Het is ook vaak een komen en gaan van allerlei typen controleurs.

Van een bedrijf hoorde ik dat ze op één dag vijf inspecteurs konden verwelkomen en iemand anders vertelde mij dat hij twee medewerkers moet inzetten om alle controleurs te kunnen begeleiden.

De een keurt Amerika, de ander Rusland en weer een ander controleert plantenpaspoorten, stempelt documenten af of komt langs om het hele keuringssysteem tegen het licht te houden. Daarnaast moeten de printerbonnen voor Japan precies kloppen en de partijen voor China moeten zijn getoetst. Controle op controle, op controle…

De overheid en Brussel streven naar administratieve lastenverlichting voor het bedrijfsleven, zo werd ons verteld op een conferentie van de BKD. Ik kon een glimlach niet onderdrukken en dacht aan al die bedrijfsgenoten, die op dat moment waarschijnlijk met hun neus in het papierwerk zaten, waardoor ze geen tijd hadden om die conferentie bij te wonen.

Dat was wel jammer, want dan hadden ze kunnen vernemen dat het weer lastiger gaat worden: de nieuwe wetgeving op het gebied van aardappelmoeheid gaat daarvoor zorgen. ‘Tracking en Tracing’ is daarvoor de oplossing, zo wordt verteld en enkele knappe koppen zijn daarvoor inmiddels systemen aan het bedenken.

Ik hoor u al denken, weer een nieuw systeem, we hebben er al zo veel! Daarom heeft het bestuur van Anthos besloten om in samenwerking met de BKD een inventarisatie uit te voeren over de inrichting van alle keuringen bij de handelsbedrijven. Op grond daarvan moeten nieuwe, efficiënte keuringssystemen tegen lage kosten worden ontwikkeld.

Juist daarin lag het voordeel van Plantkeur verscholen, zo is ons voorgehouden en wat dat betreft is er dus nog een belofte richting bedrijfsleven in te lossen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.