Home

Achtergrond 242 x bekeken

België overweegt 4000 euro inruilpremie auto's

De Belgische regering overweegt 4000 euro premie te geven aan iedereen die zijn oude auto laat slopen en een nieuw exemplaar koopt.

De premie moet het milieu en de autofabrikanten helpen. De regering onderzoekt momenteel de mogelijkheden. Een uitgewerkt voorstel ligt echter nog niet op tafel, stelde de woordvoerder van premier Herman Van Rompuy vandaag na de ministerraad.

Deelstaat Vlaanderen wil er nog een premie bovenop doen. De slooppremie kan daardoor zelfs oplopen tot 6500 euro, als de autokoper zeer zuinige auto's koopt. Dat is onder meer de Smart Fortwo, Seat Ibiza of Volkswagen Polo.

Het Belgische plan volgt na besluiten in diverse andere EU-landen. Duitsland geeft 2500 euro inruilpremie. Frankrijk en andere landen hebben soortgelijke acties. Huidig EU-voorzitter Tsjechië riep woensdag op tot eenheid in de premies.

Milieuminister Jacqueline Cramer zet in op een regeling voor bestelauto's. Die veroorzaken volgens haar de meeste milieuvervuiling in de stad. Cramer zegde woensdag de Tweede Kamer toe binnen drie weken duidelijkheid te geven over de onderhandelingen met de branche.

De milieubeweging reageert boos op de premies. "Schrootpremies zijn zinloos'', zei Greenpeace België. "Het risico is niet denkbeeldig dat je een premie geeft aan mensen die hun wagen sowieso gingen vervangen. Daarmee stimuleer je de keuze voor grotere wagens. En daarmee is de mileuwinst helemaal weg, natuurlijk.''

De milieubeweging wijst erop dat een oude benzinewagen nog altijd schoner is dan een nieuwe diesel. Ook ontstaat er veel CO2 bij de productie van een nieuwe auto.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.