Home

Achtergrond 467 x bekeken 3 reacties

Banken: crisis treft vooral tuinbouw

De kredietvraag vanuit de land- en tuinbouw daalt gestaag. Dat stelt Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven van ABN Amro.

Net als ING vreest de Amsterdamse bank een zorgwekkend jaar voor de tuinbouw. De tuinbouw wacht niet alleen vraaguitval door de crisis, maar heeft ook een relatief slechte financiële positie, stelt Berntsen. ”Voor groei wordt relatief veel vreemd vermogen ingezet.” Groei is noodzakelijk, maar wordt lastiger te financieren. ”Wij willen best aan gezonde bedrijven uitlenen, maar de financiële positie is eenvoudigweg penibel.”

Vorig jaar steeg het uitstaand krediet van ABN Amro in de land- en tuinbouw met 15 procent. Dit jaar kan de groei gereduceerd worden tot nul, aldus Berntsen.

Het uitstaand krediet van ING in de agrarische sector is vorig jaar gestegen met 17 procent. De kredietvraag vanuit de tuinbouw en melkveehouderij neemt volgens ABN Amro dit jaar snel af. Bij de melkveehouderij is het een cyclisch effect: vorig jaar is er erg veel geïnvesteerd. ING gaat ervan uit dat dit jaar meer tuinbouwbedrijven dan ooit zullen stoppen. Lokale Rabobanken zouden volgens een anonieme bron praten met de sector over de problemen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J. van Bregt

  Is het ook niet de schuld van de ABN en misschien andere banken dat de financiele situatie nu slecht is. Voorheen konden zij niet genoeg lenen aan de agrarische wereld en van enige controle op wat een accountant aanleverde aan cijfers was geen sprake. Ik wil niet de agrarier vrij pleiten, maar wij hadden toch wel meer kennis van zaken mogen verwachten van de banken. Wij verwachten toch ook niet dat zij ons werk kunnen overnemen. Het zou een mooi gebaar zijn van de banken, als zij betalen voor hun fouten, die soms duidelijk aanwezig zijn, inplaats van de kraan dicht draaien.

 • no-profile-image

  gert

  in de melkveehouderij zijn veel nieuw te bouwen stallen weer afgezegd

 • no-profile-image

  Peter

  We zitten in een overgang van een situatie met veel krediet en enorme schuldhefbomen, naar een van weinig krediet en veel eigen vermogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.