Home

Achtergrond

Balkenende: hoofd koel houden

Het kabinet wil "snel, zorgvuldig en effectief handelen'' om de recessie in Nederland het hoofd te bieden.

Premier Jan Peter Balkenende zei dat vandaag na afloop van de ministerraad. Hij noemde de economische krimp van 0,9 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar "fors''.

De premier wilde niet vooruitlopen op mogelijke maatregelen. Wel is het volgens hem zaak dat het kabinet "het hoofd koel houdt en niet meegaat in de maalstroom van speculaties''. Donderdag bleek dat miljardenbezuinigingen voor het kabinet dreigen, die in theorie zouden kunnen oplopen tot 20 miljard euro als het kabinet vasthoudt aan zijn eigen begrotingsafspraken.

Volgende week komt het Centraal Planbureau (CPB) met een nieuwe voorspelling voor de economie. "De cijfers van het CPB zullen niet rooskleurig zijn'', aldus Balkenende. "Na een korte rekenperiode'' komt het kabinet met maatregelen om te bezuinigen, de economie te stimuleren en te hervormen.

De premier gaat daarvoor intensief overleggen met andere bewindslieden. Hij zal "extra ministerraden inlassen'', zei hij. "Het kabinet werkt snel maar de zorgvuldigheid staat voorop'', stelde Balkenende.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.