Home

Achtergrond

Autobanden moeten iets zuiniger

De EU is het alsnog eens geworden over betere en iets zuiniger autobanden.

Onderhandelaars van het Europarlement en de EU-landen hebben daarover een akkoord bereikt. De normen voor de zogeheten rolweerstand van banden moet 20 procent beter in 2016, zodat auto's enkele procenten zuiniger rijden. Banden van personenwagens moeten ook zo'n 3 decibel stiller.

Nieuwe auto's moeten vanaf 2012 op het dashboard een metertje hebben voor de bandenspanning. Momenteel rijdt circa de helft van de auto's met te zachte banden, waardoor auto's onnodig onzuinig rijden. Het Europarlement en de gezamenlijke EU-landen stemmen naar verwachting volgende maand over het compromis. VVD'er Toine Manders, die onderhandelde namens de liberale fractie, vindt de geluidsnormen niet streng genoeg. Hij liep boos weg uit overleg. "Maar christendemocraten, socialisten en groenen zijn het toch eens geworden met de EU-landen'', aldus Manders maandag.

De milieubeweging stelt dat de helft van de verkochte banden al aan de norm voor de rolweerstand voldoet. Dat truckbanden amper stiller hoeven te worden leidt ook tot kritiek van milieuorganisatie Transport and Environment.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.