Home

Achtergrond 301 x bekeken 1 reactie

Areaal winterprei door vorstschade verloren

Vrijwel het hele areaal winterprei is door de vorst verloren gegaan. Dat concludeert de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB).

Volgens Ton Besouw van de LLTB is de schade aan circa 1.200 hectare prei in zuidoost Nederland zo zwaar dat ze onverkoopbaar is. "80 tot 100 procent van de percelen is vernietigd." Het totale areaal winterprei bedraagt 1.500 hectare. Omdat telers vrijwel helemaal door hun voorraden heen zijn, verwacht hij dat de komende maanden nauwelijks prei op de markt zal komen. In reactie daarop schieten prijzen daarom al omhoog naar € 1,50 per kilo. "En die zullen oplopen", denkt Besouw.

Voor Besouw, die zelf 3,5 hectare prei teelt, is 2009 al een verloren jaar. "Ik kan nu al zeggen dat ik een kwart van mijn omzet misloop." Gezien de slechte prijsvorming in het voorbije jaar verwacht hij dat met name grote gespecialiseerde telers in problemen kunnen raken. "Ze hebben relatief meer arbeidskosten dan kleinere telers. Bovendien is bijfinancieren in deze tijden moeilijk."

De schade aan de prei is zelden zo groot geweest, zegt hij. De vorst heeft tot hartrot geleid. Besouw rekent dan ook niet op hergroei in het voorjaar. "Als je de prei nu doorsnijdt is die tot bijna onderaan rot."

Telers hebben volgens Besouw wellicht teveel risico genomen door teveel prei niet af te dekken. "Aan de andere kant, zo’n winter hebben we lang niet gehad. En bovendien is het de vraag hoe prei onder het plastic vandaan komt."

Gezien de ernst van de situatie hoopt Besouw dat de overheid de preitelers financieel wil steunen. Om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen wil hij dat de schade gedekt wordt door de brede weersverzekering van LTO.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    toon

    alternatief voor de consument: eet witlof!

Of registreer je om te kunnen reageren.