Home

Achtergrond 579 x bekeken 2 reacties

Areaal van zomertarwe neemt toe in Zuiden

Het areaal zomertarwe neemt in het zuiden van het land komend seizoen toe.

Dit komt door verminderde financiële prestaties van brouwgerst. Dat zeggen specialisten. In het Noorden worden geen verschuivingen in het areaal granen verwacht.

Het areaal zomertarwe stijgt in het Zuiden met zo’n 10 tot 15 procent. Dat verwacht Adrie Strikkeling, verkoopleider akkerbouw bij Agerland. Het gewas snoept hectares weg bij brouwgerst. Door de magere prijzen voor brouwgerst lijkt het areaal van dit gewas komend seizoen te krimpen.

"Tarwe kent een hogere opbrengst per hectare en minder risico", zegt Strikkeling. Door de toegenomen vraag verwacht hij krapte in het zomertarwezaad.

Het zaaien van zomertarwe moet door de sneeuwval worden uitgesteld. "Voor het zaaien moet worden geploegd. Dat kan nu niet, want sneeuw wil je niet onderploegen. Dan wordt het plakkerig en nat." Wachten is jammer voor de opbrengsten, want een maximale opbrengst wordt met vroeg zaaien behaald. Het areaal wintertarwe blijft gelijk.

Graanspecialist Rien Fieman van CZAV laat weten dat vanwege slechte weersomstandigeheden 5 tot 10 procent minder wintertarwe is ingezaaid. Dat gat wordt deels door zomertarwe opgevuld. "Het areaal zomertarwe groeit zeker. Omdat het nu een klein aandeel heeft, kan het komend jaar zo met 50 procent toenemen." Ook dit is afhankelijk van het weer. "Als het slecht weer blijft, stappen mensen op den duur weer over naar gerst", legt hij uit. "Dat kan tot in april worden gezaaid."

In het Noorden worden geen verschuivingen in de bouwplannen verwacht, zeggen Aaldrik Venhuizen van Agrifirm en Louis Nannes van Agrarische Unie. Venhuizen: "In sommige gebieden komt iets meer zomertarwe, omdat er minder wintertarwe is gezaaid. De bestellingen voor zomergerstzaad liggen op schema."

Ook Nannes verwacht weinig veranderingen. "De stemming over de graanprijzen is positief. Misschien wordt in Limburg meer zomergerst gezaaid als vervanging voor door vorst beschadigde wintertarwe."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Student

  Ik weet niet waar u gelezen hebt dat er wintertarwe is beschadigd en weg is?
  Er staat alleen dat er door de slechte omstandigheden 5-10% minder Wintertarwe gezaaid is. Niet dat er wintertarwe weg is gevallen.

 • no-profile-image

  boerke

  Wat een specialisten, door vorst beschadigde wintertarwe is niet weg, die springt wel weer uit. De specialisten zijn nog wat te jong hebben nog weinig winters meegemaakt lijkt mij.

Of registreer je om te kunnen reageren.