Home

Achtergrond 247 x bekeken

'Areaal pootgoed fors kleiner door EU-richtlijn'

De invoering van de nieuwe EU-richtlijn tegen aardappelmoeheid (AM) kan ertoe leiden dat 20.000 hectare grond minder beschikbaar komt voor de pootgoedteelt.

Dat komt deels doordat meer grond besmet wordt verklaard en voorlopig niet voor de pootgoedteelt gebruikt kan worden. Daarnaast zullen telers percelen waar een groter risico is om AM-aaltjes te vinden, niet meer voor de pootgoedteelt gebruiken. Dat zei onderzoeker Egbert Schepel van het onderzoeksinstituut HLB vandaag in Heerenveen op een symposium over de toekomst van de aardappelteelt.

Sinds 1 januari 2004 is 8.000 hectare grond besmet verklaard met AM. 2.500 hectare is weer vrij verklaard. Schepel: "In november vorig jaar was nog 5.500 hectare grond AM-besmet verklaard." Op 1 juli 2010 wordt de nieuwe EU-richtlijn voor de AM-bestrijding van kracht. Schepel: "Dan worden bredere bufferstroken aangewezen langs besmette stroken. Bovendien worden twee besmette stroken bij elkaar getrokken als de afstand kleiner is dan 27 meter. Bovendien gaat de standaard monstergrootte van 600 naar 1.500 milliliter per hectare grond. Dan vind je sneller cysten. Onder voorwaarden kan worden volstaan met een monster van 600 milliliter."

Plantenziektenkundige Dienst

De Plantenziektenkundige Dienst gaat er van uit dat de invoering van de bredere bufferstroken leidt tot een groei van het besmet verklaarde areaal met 200 procent. De vergroting van het monster leidt tot nog eens een groei van 50 procent. Schepel: "Daarnaast zullen telers risicopercelen gaan mijden voor de pootgoedteelt. Samen kan dat ertoe leiden dat de komende jaren 20.000 hectare grond minder beschikbaar komt voor de pootgoedteelt. Bij een besmetverklaring mag je op een perceel minimaal drie jaar geen pootaardappelen verbouwen. De kans bestaat ook dat meer telers stoppen met de pootgoedteelt als gevolg van de nieuwe regels. De risico’s worden groter. Wellicht dat grondruil met bijvoorbeeld veehouders kan zorgen dat toch voldoende grond beschikbaar blijft voor pootgoed."

Of registreer je om te kunnen reageren.