Home

Achtergrond 194 x bekeken

Areaal pootaardappelen blijft nagenoeg gelijk

Het areaal pootgoed blijft in het teeltjaar 2009 ongeveer gelijk aan vorig seizoen.

Dat zeggen Jan van Hoogen van Agrico en Jan Joogenboom van HZPC. Beide aardappelhandelshuizen verwachten opnieuw rond de 12.000 hectare pootgoed uit te komen.

Landelijk komt het pootgoedareaal op 35.000 hectare. Dat zegt Jan van Hoogen, commercieel directeur bij Agrico. "De druk is dit jaar minder groot dan vorig jaar, omdat de huurprijzen voor land lager zijn. Het areaal wordt hooguit iets kleiner. Dat hangt samen met de beschikbaarheid van grond. Verder zijn de omstandigheden ongeveer gelijk aan vorig jaar."

Jan Hoogenboom, financieel manager bij HZPC, verwacht geen daling van het areaal pootaardappelen. "Veel groter wordt het ook niet. Ik denk dat we die 12.000 hectare kunnen handhaven."

2008 was een zeer slecht jaar voor de pootgoedtelers in het noorden van het land. "Op zich is een jaar met veel virus niet exceptioneel voor telers van pootaardappelen. Dit is dan ook zeker geen reden om te stoppen of minderen. De bedrijven zijn bovendien ingericht op deze teelt."

De grote hoeveelheid declasseringen heeft wel tot gevolg dat sommige, vooral jonge, rassen niet kunnen worden geleverd. "Dat gat wordt gevuld met bestaande rassen. Het heeft dus geen effect op het areaal, maar het is wel jammer voor de ontwikkeling van rassen."

Op de buitenlandse pootgoed-situatie heeft hij nog weinig zicht. "Schotland heeft een mooie positie voor export vanwege de lage koers van de pond. Het effect hiervan op het areaal kan ik niet inschatten."

Of registreer je om te kunnen reageren.