Home

Achtergrond

Amper genteelt in EU

Genetisch aangepaste gewassen zijn bepaald geen succes, meldt milieuorganisatie Friends of the Earth vandaag.

De teeltoppervlakte in de EU is vorig jaar met 2 procent afgenomen tot 0,21 procent van de landbouwgrond. Sinds 2005 is de teeltoppervlakte met 35 procent verminderd.

In Europa is alleen de teelt van een bepaald type genmaïs toegestaan. In Nederland komt ook die in principe niet voor. Wel is er veel import van genetisch aangepaste maïs en soja uit de VS, Argentinië en Brazilië. Daar groeit 60 procent van de gengewassen in de wereld.

De milieubeweging, waarbij ook Milieudefensie is aangesloten, noemt groeicijfers van brancheorganisatie EuropaBio misleidend omdat Frankrijk niet is meegeteld. De beweging ontkent ook vermeende voordelen over verhoogde oogsten en minder pesticidegebruik. De groep ziet genteelt als een risico voor milieu en gezondheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.