Home

Achtergrond 2 reacties

'Aldi moet meebetalen aan verdoving biggen'

De Duitse supermarktketen Aldi moet ook 3 cent per kilo afdragen van het vlees dat zij in Nederland verkoopt.

Dat bedrag is bedoeld voor de aanschaf van verdovingsapparatuur voor de castratie beerbiggen door Nederlandse vermeerderaars. Aldi weigert het bedrag tot nu toe af te dragen. De commissie varkenshouderij van het Productschap Vee en Vlees (PVV) vindt dat onacceptabel. Dat bleek vandaag tijdens de vergadering van de commissie.

Aldi verkoopt in haar Nederlandse winkels varkensvlees van het Duitse bedrijf Tönnies. Dat is bezig met het ontwikkelen van een detectiemethode voor berengeur, zodat er de castratie van beerbiggen niet meer nodig is. Door het varkensvlees te onderzoeken op berengeur komt er immers geen berenvlees meer in de winkels.

Nederlandse supermarken dragen vanaf 6 oktober vorig jaar 3 cent per kilo varkensvlees af voor de aanschaf van verdovingsapparatuur voor de castratie beerbiggen. "Duitse supermarkten moeten dat ook doen. Aldi moet dus geld afdragen voor de castratie vanaf 6 oktober vorig jaar tot het moment waarop Tönnies een goede detectiemethode voor berengeur heeft", stelt PVV-secretaris Jos Jongerius. Lidl, een andere Duitse supermarktketen, heeft al aangegeven het geld voor de verdoving van beerbiggen wel te willen betalen voor aandeel Nederlands varkensvlees in haar assortiment in de Nederlandse winkels. Dat betrekt zij van het Nederlandse bedrijf Van Loon.

Voor het Duitse varkensvlees, dat van het varkensvleesconcern Westfleisch afkomstig is, wil Lidl geen geld afdragen. Dat betekent een flinke strop voor de Nederlandse zeugenhouders. Dertig procent van het varkensvlees in Nederlandse winkels komt uit Duitsland. Inmiddels hebben 2.800 zeugenhouders 950 euro op hun bankrekening gekregen voor de aanschaf van verdovingsapparatuur.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nico

  950 € voor het toestel, en daarmee is de varkenshouder tevreden??

  Wie werkt er tegenwoordig nog gratis?
  Hoeveel moet de basisprijs nog zakken vooraleer er een boycot komt?
  Allee vooruit goe bezig zou ik zeggen!! doe zo verder
  Hoelang wordt vion nog op haar wenken bediend? ...

 • no-profile-image

  Jan

  Iedereen zou vlees bij de Aldi moeten kopen dan zijn de boeren eindelijk van het castreren verlost. Laat de PVV het geld voor het afscheid van Ramakers in het fonds van de verdovings apparaten stoppen is dat probleem ook opgelost.

Of registreer je om te kunnen reageren.